O Sindicato Labrego detalla as súas reclamacións para o sector leiteiro
Entrégalle á Xunta un decálogo de medidas que consideran "básicas"
O Sindicato Labrego Galego ten claro cales son as medidas necesarias para paliar a grave crise do sector. Tras reuniurse coa directora xeral de Gandaría, Agricultura e Industrias Agroalimentarias, Belén Docampo, e co subdirector xeral de Explotacións Agrarias, Nicasio Mejuto, os líderes do sindicato entregáronlle un decálogo coas "medidas básicas" que a seu xuízo precisa o sector.
Entre as dez medidas propostas destacan a aplicación real dunha cadea de valor sostible, un plan de choque nas granxas que teñen os prezos máis baixos ou o etiquetado obrigatorio en orixe.
A continuación, compartimos o decálogo completo proposto polo sindicato.
- RECUPERACIÓN URXENTE DO PREZO EN ORIXE E APLICACIÓN REAL DUNHA CADEA DE VALOR SOSTIBLE Aproximadamente o 80 % das granxas galegas atura prezos por debaixo dos 29,8 céntimos, que é o valor medio do Estado Español; mentres que, aproximadamente, 550 granxas estarían mesmo por debaixo dos 20 céntimos. Debe haber por parte da Consellería e do Ministerio unha actuación urxente diante do que supón, para o SLG, unha clara vulneración da Lei de Defensa da Competencia que, no artigo 62 (apartado 4 b) di, textualmente, que é sancionable o “abuso, que poderá consistir na imposición e forma directa ou indirecta, de prezos ou outras condicións comerciais ou de servizos non equitativos”. Hai que lembrar que os resultados técnico-económicos dispoñibles (2014) do Estudo de Custos e Rendas das Explotacións Agrarias do Magrama para Galicia situaba os custos de produción en 0,4315 €; e na análise da Cadea de Valor do Leite UHT encargado pola Interprofesional Láctea (Inlac), publicado este último ano, os custes de produción situábanse entre 0,338 e 0,395. O prezo de compra fíxase a través da imposición unilateral de prezos pola industria, abusando da súa posición de dominio sobre as persoas produtoras. A Administración debe garantir o cumprimento da legalidade vixente e acabar con estas prácticas abusivas, garantindo unha marxe sostible para as persoas produtoras, coa aplicación obrigatoria de fórmulas e índices obxectivos que aseguren esta marxe, e garantías de cumprimento. Insistimos na necesidade de aplicar unha mediación pública nos contratos lácteos que vele pola garantía dos dereitos das persoas produtoras.
- PLANO DE CHOQUE NAS GRANXAS QUE TEÑEN OS PREZOS MÁIS BAIXOS. Centos de granxas entréganlle o leite a primeiros compradores, algúns de base cooperativa, que están a pagar prezos moi inferiores á remuneración media no mercado para o leite desas características, ás veces mesmo soportando impagos. Dende o SLG propoñemos que a Consellería poña en marcha un plano de choque, coas medidas axeitadas para actuar sobre os factores que están a incidir en cada caso: realizando unha análise da solvencia deses proxectos, axudando a recolocar as persoas produtoras noutras industrias, apoiando planos de viabilidade, facendo un apoio específico ás granxas afectadas, etc.
- ESTABILIZACIÓN DO MERCADO DO LEITE E REDUCIÓN DE EXCEDENTES. Aínda que o SLG defende que a regulación da produción é imprescindible e que se debe facer a escala europea, cómpre impulsar no propio sector produtor e industrial un programa global de medidas dirixidas á contención da produción. É preciso garantir a recollida de leite en todas as granxas, cunhas referencias de volumes garantidas e un prezo mínimo de acordo a unha cadea de valor sostible para todas as granxas. Opcións reguladoras de excedentes como a entrega de leite para intervención ou para leite en po non deben aplicarse arbitrariamente a un número reducido de granxas, e si debería aplicarse aos incrementos sobre os volumes garantidos. Cómpre conseguir o compromiso da industria e da distribución de reducir as importacións de lácteos, de non permitir que nalgunhas zonas ou algunhas persoas produtoras podan incrementar indiscriminadamente a produción, agudizando o problema dos prezos e mentres a outras as ameazan con non recollerlles. A Administración ten que estudar incentivos á diminución da produción.
- ETIQUETADO OBRIGATORIO EN ORIXE DE LEITE: O SLG propúxolle á Consellaría de Medio Rural que defenda diante do Ministerio a obriga de etiquetar a orixe do leite no envase, medida que a pesares de ter sido rexeitada por Bruxelas, está a ser posta en práctica por países como Francia ou Italia, e que é esencial para que os consumidores e consumidoras poidan elixir a procedencia do leite que mercan.
- INCORPORACIÓN DE VETERINARIOS OFICIAIS NAS FÁBRICAS: Medida destinada a reforzar o seguimento público de toda a normativa vixente dos diferentes ámbitos, de cara a evitar a fraude de empresas que mercan a prezos de leite en po, para despois vender como leite líquido -tal e insinuaron empresarios como Jesús Lence-. Dende o SLG propuxemos que Medio Rural asigne un veterinario público en cada empresa e industria para inspeccionar a procedencia de todo o produto que entra nas factorías (leite líquido e po, leite ou produtos lácteos importados, elaborados, etc.), así como o cumprimento de toda a normativa existente.
- PLANO DE INSPECCIÓN NO TRANSPORTE INTERNACIONAL DE ALIMENTOS: O Regulamento Europeo 1972/2009 en materia de cabotaxe de transporte internacional esixe que o camión que realice o transporte debe ir con carga do país de orixe, e poderían pedirse os datos dos servizos realizados os últimos 28 días. Nos últimos tempos, estanse a reiterar denuncias do propio sector do transporte de incumprimentos, polo que sería moi importante reforzar as inspeccións de cara a esixir o cumprimento da normativa a todos os niveis: transporte de alimentos refrixerados, de alimentación en xeral, cabotaxe, permisos de transporte internacional, etc.
- PROMOCIÓN DE PRODUTOS LÁCTEOS SAUDABLES E REFORZO DA ACTUACIÓN CONTRA A BANALIZACIÓN DO LEITE NA DISTRIBUCION.
- LIÑAS DE AXUDA PARA PROXECTOS DE TRANSFORMACIÓN DE PRODUTOS LÁCTEOS QUE XEREN VALOR ENGADIDO: Para permitir unha maior remuneración do leite en orixe (produtos diferenciados como leite ecolóxico, pasteurizado, procedente de vacas alimentadas en pastos, iogur ou queixo nos que a súa elaboración se basee en leite fresco fermentado e non en leite en po, etc.), que cubra as demandas de calidade das persoas consumidoras, un maior valor engadido, a fidelización do consumo de leite producido en Galiza, etc.
- APOIO A SOSTIBILIDADE DAS GRANXAS: Posta en marcha inmediata dun programa, obxetivable e medible, de incremento da superficie agraria das granxas, de redución do seu nivel de endebedamento, de apoio á redución da compra de insumos, dun maior nivel de aproveitamento das forraxes propias, de apoio á produción ecolóxica e de desintensificación. Segundo algúns estudos, entre os anos 2003 e 2015, os prezos dos pensos subiron máis dun 60%, os fertilizantes un 62% e a enerxía un 69%, tendencia que semella que vai continuar.
- POLÍTICA EUROPEA LEITEIRA PÚBLICA DE REGULACIÓN DA PRODUCIÓN E DO MERCADO, E GARANTÍA DUNHA CADEA DE VALOR VERDADEIRAMENTE SOSTIBLE:Cómpre recoñecer que o paquete leite, a regulación da produción voluntaria ou para garantir un prezo sostible para as persoas produtoras por parte das interprofesionais ou das organizacións de produtores, resultaron un absoluto fracaso. Estes días, a propia INLAC recoñecía que non tiña capacidade para pór en marcha un acordo de regulación da produción e sinalaba como principais problemas a voluntariedade da medida e a necesidade de que teña un carácter global, pois non ten sentido nin será efectivo regular a produción no Estado Español se segue a importarse leite ou produto lácteo de fóra. Para o SLG é imprescindible a regulación da produción a escala europea e que non sexa a industria e a distribución a que acabe condenando á desaparición as granxas que non lles interese, impoñéndolles prezos ruinosos ou deixándolles de recoller.
Escribe tu comentario