Clun aposta pola transformación e a expansión
Este xoves presentouse o monográfico 'O Sector Lácteo na Encrucillada', que ve necesario afrontar "un cambio de época" no lácteo.
Cooperativas Lácteas Unidas (Clun) prevé apostar a "medio prazo" pola industrialización do seu leite e levar a cabo produtos de valor engadido.
Así o destacou o presidente de Feiraco --que lidera Clun xunto a Os Irmandiños e Melisanto-- José Montes, este xoves na presentación en Santiago do libro 'O sector lácteo español na encrucillada', que coordina Miguel Ángel Díaz Yubero e publica Cajamar.
Respecto diso, remarca que "en primeiro lugar" buscarase dar servizos máis eficientes para que as explotacións sexan máis rendibles para "mellorar as marxes", tras o que se deben "integrar os insumos" e "o paso seguinte é cara á industrialización", que "non pode pasar" polo mesmo feito ata agora, senón apostar por "produtos de valor engadido".
Pero todo iso non será no curto prazo, pois como lembrou "aínda non se constituíu" Clun, unha cuestión que se fará ao longo deste mes para comezar a funcionar o 1 de xaneiro.
Sobre este extremo, apunta que "a integración sempre crea problemas", con negocios "totalmente distintos", ademais de ser tres áreas que van desde a Mariña Lucense, pasando Melide e Negreira, así como a zona de Mazaricos e Dumbría.
Así mesmo, sinala que Clun ten "as portas abertas a todas as cooperativas", polo que a semana pasada mantivo un encontro con elas para informar sobre este proxecto, á vez que mantén "contactos" a nivel nacional para "integrarse" con "outros que están a facer algo parecido", co fin de coller "forza" e que este proxecto "se consolide".
"CAMBIO RADICAL" NO LÁCTEO GALEGO
Pola súa banda, o profesor da Universidade Complutense de Madrid Miguel Ángel Díaz Yubero presentou a obra 'O sector lácteo español na encrucillada', na que coordina textos de máis de 30 expertos, que ve necesario para afrontar un "cambio de época" no lácteo.
Ademais, realizou unha radiografía da situación de Galicia, coas súas debilidades e retos de futuro, dunha Comunidade que supón o 40% da produción de España e que ten "potencial" para liderar ao sector, pero que debe mellorar en diversos aspectos.
Así, Díaz Yubero avoga por "un cambio radical" no modelo lácteo en Galicia, pois explica que se debe apostar pola unión de pequenas explotacións seguindo o modelo francés, a industrialización, produtos de valor engadido, así como pola internacionalización. Un cambio de "abaixo a arriba", onde o cooperativismo "debe xogar un papel que non xogou", nunha defensa da transformación.
Un dos puntos nos que fai fincapé é en potenciar o sector queixeiro galego, xa que bota en falta "proxección" de produtos de gran calidade. Hai catro denominacións de orixe protexidas, pero que "non son coñecidas" no resto de España e que na súa maioría se consomen na Comunidade.
Para iso, cre necesario un "gran acordo político" de todas as forzas para garantir o futuro do sector, e deixa claro que Galicia "ten que ter o seu propio status e comportamento".
"Se acabamos facendo o mesmo, seguiremos tendo os mesmos resultados", avisa Díaz Yubero nunha xornada na que participaron a conselleira de Medio Rural, Ángeles Vázquez, e o secretario de Gandería de UPA, Román Santalla, entre outros.
LEITE LÍQUIDO, "EN CAÍDA LIBRE"
Así mesmo, advirte de que non chega coas propostas de integración de cooperativas, se esta non se fai para ofrecer novos produtos, xa que o consumo de leite líquido envasado está "en caída libre", e o futuro pasa por produtos infantís ou dietéticos. "Esquecer as fantasías do grupo lácteo pancantábrico", sentenza, e avoga centrarse en conseguir máis valor engadido.
Xunto a isto, indica que os proxectos de transformación que se prevé iniciar en Galicia teñen que ter "incardinamiento en todo o movemento estrutural" do sector leite para a súa consolidación.
Tamén mostrou a súa preocupación pola "volatilidade" dos prezos lácteos, e chama a seguir fórmulas como a 'Farm Bill', "a PAC americana", cunha liña de aseguramento de marxes e de rendas para unha maior estabilidade dos produtores. Unha cuestión na que traballa Groupama para os produtores dos cereais en Francia.
Escribe tu comentario