Os sindicatos UGT e CCOO denunciaron, no día mundial do turismo, a existencia duns 50.000 traballadores galegos da hostalería en "condicións precarias", que constitúen a "cara B" do auxe do sector, o "motor económico" en España e xerador de emprego e beneficios para as empresas.
Nunha rolda de prensa conxunta, Juan Zas, de Comisións, xunto a José Antonio Boullosa e Marcos Rodríguez, de UGT, criticaron a existencia, "cada vez máis", de "falsos autónomos" cos que os empresarios "se aforran a Seguridade Social", contratos en prácticas e bolseiros que realizan as tarefas que deberían desenvolver outros traballadores e externalización e subcontratación "que abaratan o custo" e cos que as compañías reducen ao redor dun 40% os salarios dos empregados.
A estas circunstancias engadiu unha referencia ás camareiras de pisos, persoas que en ocasións "non chegan a xubilarse" polas enfermidades que contraen, que, segundo dixo, de cando en cando considéranse como profesionais. Estas profesionais pasaron de facer unhas 15 a unhas 25 habitacións diarias, carga que Zas viu "insustentable".
A contratación, segundo expuxo este sindicalista, en moitas ocasións faise a tempo parcial pero para acabar traballando xornadas completas, e máis horas das previstas, entre 50 e 60, en "extras que non se pagan nin se compensan".
"Hai xente que traballa seis días, sen o descanso preceptivo de 12 horas, non se abonan os salarios os cinco primeiros días do mes e case sempre se paga en metálico e non en conta bancaria, co cal a operación non deixa rastro", censurou.
"CADA PATRONAL, Á SÚA BÓLA"
Nesta liña, advertiu de que os catro convenios do sector de hostalería que existen na comunidade galega, un por provincia, están finalizados: desde 2015 na Coruña e Pontevedra, desde 2012 en Lugo e desde 2013 en Ourense. Por tanto, os salarios destes traballadores, uns 50.000 en toda Galicia, están "conxelados" desde entón.
"Cada patronal vai á súa bóla en cada provincia e non teñen ningunha intención por achegar en común", reprobou Juan Zas, para concluír que no contexto actual "a quen non chegan os beneficios" do turismo "é aos traballadores" da hostalería, "nunha situación cada vez máis precaria". "A realidade do sector é moi negra", concluíu.
A INSPECCIÓN DE TRABALLO, "DESBORDADA"
Zas engadiu, por outra banda, que as inspeccións de traballo están "desbordadas" ante as súas solicitudes de comprobación de horarios, entre outras cuestións.
A este respecto, asegurou que os empregados da hostalería carecen de calendario laboral, non gozan dos dous días de libranza nin saben cando poderán irse de vacacións, e tampouco se lles retribúe polo concepto de nocturnidade. Ante as denuncias das centrais sindicais, advertiu, "non hai inspectores suficientes".